Reduceri de 50% la terenurile intravilane din Bucuresti. Scaderea se mentine si în marile orase

Pe parcursul anului trecut, loturile pretabile pentru constructii si-au continuat tendinta de ieftinire începuta la sfârsitul lui 2008.

În 2010, terenurile intravilane din Bucuresti si din marile orase ale tarii au cunoscut scaderi spectaculoase. Marja de scadere trece si de 50% în unele cazuri, releva o analiza realizata de www.imobiliare.ro. Pe baza ofertelor listate pe portal rezulta un top zece al proprietatilor care au înregistrat cele mai mari reduceri de pret în perioada ianuarie 2010-ianuarie 2011.

520 de euro pe metru patrat
Pe primul loc în clasament se situeaza o parcela de 880 de metri patrati situata vis-a-vis de Padurea Baneasa Baneasa din Bucuresti. Terenul are un front stradal de 50 metri pe strada Jandarmeriei, dispune de toate utilitatile, iar regimul de constructie permis este de P+1E+M. Daca initial pretul solicitat era de 990 euro pe metru patrat, în prezent acesta este de 470 euro pe metru patrat, ceea ce înseamna o scadere de 53%.

230 de euro pe metru patrat
Locul doi în top este ocupat de un teren de 550 metri patrati situat în zona Andrei Muresanu din Cluj-Napoca. Cu un front stradal de 15 metri, parcela este situata într-o zona exclusivista, într-un cartier rezidential de top si are toate utilitatile. Terenul este ideal pentru construirea unei case familiale. Pretul acestei proprietati a scazut pe parcursul anului 2010 de la 600 euro pe metru patrat la 370 euro pe metru patrat.

210 euro pe metru patrat
Pe locul al treilea se claseaza un teren din zona Bulevardului 1 Mai din Capitala ce dispune de o suprafata de 340 de metri patrati si are un front stradal de 13,5 metri. Pe aceasta parcela se poate construi un imobil P+2E+M cu o amprenta de 155 de metri patrati si o suprafata totala construita de 535 de metri patrati. Diferenta de pret înregistrata în acest caz pe parcursul ultimelor 12 luni este de 22%, de la 940 euro pe metru patrat la 730 euro pe metru patrat, în conditiile în care pretul initial afisat a fost de 1.190 euro pe metru patrat, în decembrie 2009.

200 euro pe metru patrat
Aceasta reducere de pret a fost înregistrata de patru proprietati incluse în clasamentul realizat de www.imobiliare.ro. Una dintre acestea este o parcela de 2.000 de metri patrati, situata în zona Nufarul din Oradea. Având un dublu front stradal – de 50 si 40 de metri, terenul dispune de toate utilitatile, precum si de un proiect pentru constructia unui ansamblu rezidential cu regim de înaltime P+8. Daca la începutul anului trecut acest teren a fost scos la vânzare pentru 400 euro pe metru patrat, în prezent, proprietarul s-ar multumi si cu jumatate din suma.

Aceeasi reducere a fost înregistrata si de o parcela situata ultracentral în Slanic-Moldova. Aceasta are o suprafata de 583 de metri patrati, dispune de un front stradal de 20 de metri si este situata lânga vila CFR, vis-a-vis de Casino-ul din localitate. Pretul acestei proprietati a scazut cu 40% anul trecut, de la 500 euro pe metru patrat la 300 euro pe metru patrat în prezent.

Pentru un teren din centrul localitatii Popesti-Leordeni, proprietarul cere acum 300 de euro pe metru patrat, desi la începutul anului trecut pretul solicitat era de 500 de euro pentru aceeasi unitate de suprafata. Lotul se întinde pe 1.000 de metri patrati si are un front stradal de 30 de metri.

Tot cu 200 de euro pe metru patrat s-a ieftinit si un teren situat în centrul Brasovului. Pentru o suprafata de 405 metri patrati si un front stradal de 17 metri, proprietarul cere 400 de euro pe metru patrat, fata de 600 de euro pe metru patrat la începutul anului trecut.

190 de euro pe metru patrat
Pe locul opt în clasament se afla un teren de 2.000 mp din zona Baneasa. Parcela este situata paralel cu soseaua de Centura. În acest caz, scaderea de pret a fost de 54%, de la 350 euro pe metru patrat în ianuarie 2010, la 160 euro pe metru patrat în prezent.

O ieftinire similara a fost înregistrata si de un lot de 5.000 de metri patrati din zona Titan din Bucuresti. Acesta are un front stradal de 25 de metri si PUD pentru un regim de P+4E. Scaderea resimtita în ultimele 12 luni a fost de 48%, de la 400 euro pe metru patrat, la 210 euro pe metru patrat.

185 de euro pe metru patrat
Topul terenurilor care au cunoscut cele mai mari reduceri de pret în 2010 este încheiat de o parcela de 4.500 mp din zona Sisesti din Capitala, ce are deschidere la strada Gheorghe Ionescu Sisesti. Scaderea înregistrata a fost de 185 euro pe metru patrat, de la 560 euro pe metru patrat, la 375 euro pe metru patrat.

Localitatile limitrofe tin isonul la ieftiniri
În ceea ce priveste preturile terenurilor pentru constructii din localitatile situate în jurul marilor orase, si acestea au cunoscut reduceri importante pe parcursul anului trecut. În apropiere de Bucuresti, cea mai mare scadere a pretului mediu solicitat de proprietari, în valoare de 60%, a avut loc în Bragadiru. În judetul Brasov, în topul reducerilor se situeaza localitatea Sacele, cu un declin de 54%. În apropiere de Cluj-Napoca, cel mai mult s-au ieftinit terenurile din Gilau, unde pretul mediu solicitat de proprietari a scazut cu 58% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dintre localitatile din jurul orasului Timisoara, Mosnita Noua se situeaza în fruntea clasamentului la capitolul ieftiniri, cu un minus de 56%.

sursa: imobiliare.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *