Ce tip de apartamente s-au devalorizat mai mult de la declansarea crizei: cele vechi sau cele noi?

Apartamentele noi si cele vechi au cunoscut în ultimii ani aproximativ acelasi ritm de devalorizare, arata o analiza imopedia.ro care a luat în calcul pretul mediu al locuintelor din Bucuresti începând din ianuarie 2008 pâna în decembrie 2010. Astfel, apartamentele vechi s-au ieftinit în ultimii trei ani cu 40%, în timp ce locuintele noi de la bloc au înregistrat o scadere de 39%.

“Studiul imopedia.ro arata declinul puternic înregistrat de segmentul rezidential al pietei imobiliare de la debutul crizei. Este interesant de observat evolutia din lunile iunie-iulie 2009 când valorile au avut o tendinta crescatoare. Perioada coincide cu lansarea programului Prima Casa, însa optimismul proprietarilor a fost doborât de realitatea pietei, care a demonstrat ca preturile nu erau în concordanta cu nivelul cererii, acestea continuându-si declinul”, explica Razvan Muntean, manager general, imopedia.ro.

În ianuarie 2008, criza financiara parea ca nu poate atinge Romania si preturile anuntate de proprietari indicau un nivel de 1.927 euro/mp pentru apartamentele vechi, respectiv 2.190 euro/mp pentru cele noi. Lunile februarie si martie din 2008 au adus usoare cresteri pe piata locuintelor vechi. Pe segmentul nou la final de martie preturile înregistrasera o scadere de aproape 30 euro/mp fata de prima luna din an. Aprilie, însa a adus o crestere de pret pentru locuintele noi. Începând cu luna august 2008 criza imobiliara începe sa sufle si pe piata din România. Din aceasta luna si pâna la finalul lui 2008, preturile au tot scazut pe piata locuintelor vechi. Astfel, sfârsitul anului 2008 a adus o scadere de 13% pentru cele vechi si de 10% pentru cele noi.

Imopedia.ro

În ciuda lansarii programului Prima Casa, anul 2009 a fost cel mai slab pentru proprietarii de apartamente din Bucuresti. Unitatile vechi s-au devalorizat cu 20%, iar cele noi cu 19%. Concret, daca la începutul lui 2009 metrul patrat într-un apartament vechi se vindea cu 1558 euro, la sfârsitul anului proprietarii cereau în medie 1247 euro/mp. În ceea ce priveste locuintele noi, datele imopedia.ro arata ca în ianuarie 2009 pretul mediu a fost de 1827 euro/mp, iar în decembrie de 1480 euro/mp.

Imopedia.ro

În 2010, locuintele au continuat sa se devalorizeze, însa intr-un ritm mai lent. Apartamentele vechi au avut o scadere de 7%. Anul trecut, pe segmentul locuintelor vechi martie este singura luna în care s-a înregistrat o crestere, aceasta este însa nesemnificativa, în rest fiecare luna din 2010 a adus o noua scadere. La începutul anului trecut, pretul mediu a fost de 1238 euro/mp, urmând sa ajunga la 1150 euro/mp în decembrie.

Anul trecut s-a înregistrat o premiera pe piata locuintelor noi, preturile pentru unitatile rezidentiale noi au scazut pentru prima data mai mult decât cele vechi, cu 8,6%. În cazul apartamentelor noi observam ca octombrie este singura luna din 2010 care a adus cresteri de pret, de 10 euro/mp. În ianuarie 2010, pretul mediu a fost de 1.467 euro/mp, în timp ce finalul anului a adus o valoare medie de 1341 euro/mp.

Imopedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *